Littekens
Wanneer de huid zich herstelt na huidbeschadiging, kan er een litteken ontstaan. Soms gaat het litteken verkleven. Om wat voor litteken het gaat, hangt af van de oorzaak van het litteken, de locatie, de grootte, de leeftijd van de persoon, hoe de wondgenezing verlopen is en hoelang het litteken al bestaat. Al deze factoren dragen bij aan de mate van verkleving.
Verkleving van een litteken ontstaat vaak als gevolg van bijvoorbeeld:
- Operaties
- Bestralingen
- Ongevallen
- Infecties
- Wonden
Soorten littekens
Wanneer een litteken rood, verdikt of verheven is, jeuk geeft of pijn doet, spreken we van een ‘hypertrofisch’ litteken. Dit type litteken ontstaat meestal enkele weken na de verwonding. De mate van verkleving hangt af van je leeftijd, de grootte en de locatie van het litteken.
Soms kan het voorkomen dat een litteken buiten zijn oorspronkelijk grenzen groet. We spreken dan van een ‘kelloid’ litteken. Dit litteken ziet er abnormaal verdikt uit en is rood tot donker gekleurd.
Littekens die verzonken liggen in de huid worden ‘atrofische’ littekens genoemd. Dit type litteken ontstaat wanneer er bij het genezingsproces van de wond te weinig nieuw huidmateriaal (collageen) wordt aangemaakt.
Behandeling bij verkleefde littekens
Huidtherapie Zuidwest behandelt problemen die ontstaan zijn bij een litteken. Klachten aan een (verkleefd) litteken kunnen zijn: pijn, jeuk, tinteling, verkleuring, verharding, slechte doorbloeding en hypertrofie. De verkleving kan opgeheven worden met behulp van littekentherapie.
Een litteken kan ook ontstaan na acne. Dit type litteken kan minder opvallend gemaakt worden door middel van microneedling, NeoStrata peelings, VI Peel en camouflagetherapie.