Acne komt voor bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar. Het komt vooral voor bij jongeren in de puberteit, maar ook na de puberteit kan het acnebeeld ontstaan of aanwezig blijven. Ook bij vrouwen die net gestopt of verandert zijn met de pil is vaak sprake van een forse toename. Het beeld van acne bestaat in meer of mindere mate doorgaans uit puistjes (pustels), rode bultjes (papels), mee-eters (comedonen), onderhuidse ontstekingen, roodheid, pigmentvlekjes en littekens die achtergebleven zijn na acne.

Factoren bij het ontstaan van acne vulgaris

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de ernst van acne. Zo kunnen genetische factoren een rol spelen evenals hormonen die geproduceerd worden in de puberteit. De acne kan gestimuleerd worden door psychologische stress en omgevingsfactoren wat dus kan zorgen voor een vicieuze cirkel. Daarnaast kan een teveel aan cosmeticaproducten de acne ook verergeren. Er wordt veelal gedacht dat acne veroorzaakt wordt door veelvuldig vet eten of een gebrek aan hygiëne, dit niet het geval. Wel is er mogelijk een verband gevonden tussen het veelvuldig consumeren van zuivel en acne vulgaris. Maar ook dit is per persoon erg verschillend.

Bacteriën

Tijdens de puberteit nemen het aantal bacteriën op de huid aanzienlijk toe. De precieze rol van deze bacteriën met betrekking tot acne is nog niet geheel duidelijk. Wel is duidelijk dat de Propionibacterie acnes (P. acnes) een belangrijke rol speelt in het ontstekingsproces. De P. acnes is een huidbacterie die altijd aanwezig is op de huid, echter is deze in vergrote mate aanwezig als er sprake is van acne. Om deze reden worden er vaak lokale antibiotica crèmes voorgeschreven door de huisarts of specialist omdat deze ontstekingsremmend werken.

Talgklieren

De oorzaak is te zoeken bij de talgklieren. Talgklieren bevinden zich overal op de huid en zijn verbonden aan een haarzakje (haarfollikel). De productie van talg is afhankelijk van hormonen, leeftijd en geneesmiddelen. Wanneer er sprake is van een disbalans in de huid door bijvoorbeeld hormonen tijdens de puberteit kan er een overproductie van talg ontstaan waardoor de huid vetter wordt, huidzakjes afgesloten worden en waardoor er vervolgens puistjes of mee-eters kunnen ontstaan. Deze komen met name voor in het gezicht, maar ook de rug, schouders,  borst en nek kunnen aangedaan zijn.

Acne talgklieren puistBehandeling 

Naast medicatie om de mogelijke oorzaak (hormonen, bacteriën) aan te pakken is het ook erg belangrijk om de huid terug in balans te krijgen. Dit wordt bereikt door acnetherapie bij de huidtherapeut. De huidtherapeut heeft verschillende therapieën om weer wat rust in de huid te krijgen waardoor de kans op ontstekingen verkleind wordt en de huid er na een aantal behandelingen weer een stuk rustiger uitziet.

Daarnaast worden er bij acnelittekens of roodheid en pigmentvlekjes die achtergebleven zijn na acne, een NeoStrata peeling of microneedling ingezet.

Acnetherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Heeft u vragen over acne of wilt u een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wenst u meer informatie? Kijk dan op de website van: Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten – artikel acne