Weiches fibromenFibromen, ook wel steelwratjes genoemd, zijn kleine uitstulpinkjes van de huid. Ze kunnen huidkleurig, rood of lichtbruin van kleur zijn. Het zijn over het algemeen kleine goedaardige bindweefselaanhangels. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot 1 a 2 centimeter.

Fibromen

Fibromen komen het meeste voor in het gelaat, op het hoofd, de hals en op de romp. Op de romp worden ze het meest gezien in de oksels of onder de borsten. Ook de rug is een voorkeurslocatie. Bij negroïde huidtypen en bij personen met overgewicht komt dit bindweefseltumortje het meest voor.

Een fibroom is volledig onschuldig maar ze kunnen naarmate personen ouder worden toenemen in aantal en grootte. Soms kunnen de steelwratjes irriterend zijn of gaan bloeden door bijvoorbeeld het schuren van kleding langs de huid, door het dragen van een ketting of door het kammen van de haren.

Een fibroom is goed te behandelen met behulp van de vaatlaser of door middel van elektrocoagulatie. Afhankelijk van de grootte en locatie zal er vaak 1 behandeling, en soms meerdere behandelingen, nodig zijn.

Dermatofibroom

Een dermatofibroom ziet er uit als een onrustige moedervlek. Het ontstaat na een wondje of muggenbult als littekenreactie op de huid. Een dermatofibroom voelt aan als een hard stevig plekje of balletje in de huid. Het is vaak grijs tot bruin van kleur en heeft een onscherpe begrenzing. Vrouwen ontwikkelen ze over het algemeen meer als mannen. Locaties waar de plekjes voorkomen zijn vooral de armen en benen.

Behandelingen wordt over het algemeen niet gedaan. In geval van pijnklachten of irritatie kan de plek verzacht en versoepelt worden met behulp van microneedling. Operatief verwijderen is ook een optie, maar er zal een nieuw litteken voor in de plaats komen.

 

Heeft u vragen over fibromen of wilt u een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact met ons op.