Er zijn 2 typen pigmentstoornissen:

  1. Toename van pigment (hyperpigmentatie)
  2. Vermindering van pigment (hypopigmentatie en depigmentatie)

Huidtherapie Zuidwest vertelt u graag meer over het verschil tussen deze pigmentstoornissen.

Huidtherapie Zuidwest Intake Hoogerheide Tholen

 Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie varieert van de kleur lichtbruin tot zwart. De huid bestaat uit 3 huidlagen. De kleur van het pigment wordt bepaald door in welke van de 3 huidlagen het pigment opgestapeld ligt. Er zijn meerdere vormen hyperpigmentatie met elk hun eigen oorzaak en behandeling. De diverse vormen hebben 1 ding gemeen: de productie van pigmentcellen is toegenomen. Welke oorzaak hieraan ten grondslag ligt is vaak onbekend. Een aantal oorzaken kunnen zijn: erfelijkheid, aanleg, bijwerkingen van medicatie of beschadiging van de huid door zonnebrand. Huidtherapie Zuidwest behandelt verschillende vormen van hyperpigmentatie door onder andere: pigmentlaser, de VI peel, NeoStrata peelings en camouflagetherapie.

Melasma (zwangerschapsmasker) is een pigmentstoornis waarbij ook een toename van pigment wordt gezien. Melasma kan tijdens of na de zwangerschap ontstaan, of in sommige gevallen tijdens het gebruik van orale anticonceptie, en neemt onder invloed van zonlicht toe.

Huidtherapie Zuidwest adviseert u een zonnebrandcrème van minimaal SPF 30 te gebruiken en behandelingen als NeoStrata peelings en VI Peel kunnen melasma minder op laten vallen. In sommige gevallen biedt de pigmentlaser uitkomst. Dit zal tijdens een proefbehandeling bevestigt worden.

Hypopigmentatie en depigmentatie

Door een vermindering van pigmentcellen is de kleur van de pigmentvlek lichter als de normale huid er omheen. Hypopigmentatie kan ontstaan na infectie, ontsteking, schimmel, medische ingreep (zoals bevriezing) of kan erfelijk bepaald zijn. Lang niet altijd is een duidelijke oorzaak aanwezig.

Bij depigmentatie is het pigment helemaal verdwenen en is de pigmentvlek wit. Dit komt voor bij vitiligo en albinisme. Hypopigmentatie is vaak moeilijk te behandelen. Camouflagetherapie kan een uitkomst bieden.

Heeft u vragen over acne of wilt u een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wenst u meer informatie over pigmentstoornissen? Kijk dan op de website van: Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten