Rosacea is een chronische aandoening van de huid waarbij ontstekingsprocessen ten grondslag liggen. De aandoening voordoet zich meestal tussen het 35e en 50e levensjaar en is symmetrisch gelokaliseerd op de wangen, neus, kin en het voorhoofd. Rosacea wordt gekenmerkt door telkens terugkerende symptomen, zoals roodheid van de gezichtshuid (Flush), verwijding van de bloedvaatjes (teleangiëctasieën) en fijne schilfervorming. In een gevorderd stadium kan de aandoening gepaard gaan met puistjes, ook wel papels en pustels genoemd, zwelling en irritatie van de ogen. Klachten van rosacea kunnen verergeren door bepaalde triggers zoals zonlicht, stress, warmte, temperatuurschommelingen alsmede de consumptie van alcohol of scherpe kruiden.

De ontstaanswijze van rosacea is deels onbekend. Bij rosacea is de barrièrefunctie van de bovenste huidlaag van de huid (epidermis) aangetast, waardoor de huid gevoeliger is voor ontstekingsreacties. Tevens is de doorbloeding in het gezicht is verhoogd, de vaatjes zijn groter en liggen dichter aan het oppervlak.

Wat kunt u zelf doen bij rosacea?

Ondanks dat rosacea een chronische huidaandoening is, kunnen de symptomen goed onder controle gehouden worden door een goede huidverzorging en het vermijden van triggers. Leefstijl en huidverzorgingsroutines zijn erg belangrijk tijdens het behandelen van rosacea.

  • Reinig de huid niet te vaak, één keer per dag is voldoende. Het is belangrijk dat scrubs, te warm douchen en stoombaden worden vermeden.
  • Bescherm de huid tegen zonlicht door ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk zonlicht op het gelaat komt. Gebruik iedere dag een zonnebrandcrème die tegen UVA en UVB licht beschermt met minimaal SPF 30.
  • Vermijd parfum en geurstoffen die in verzorgingsproducten verwerkt zitten.

 Wat kan Huidtherapie Zuidwest voor patiënten met rosacea betekenen?

Huidtherapie Zuidwest biedt verscheidende behandelingsmogelijkheden aan om de klachten van rosacea te verminderen. Voorafgaand aan de behandeling voert een van onze gespecialiseerde en ervaren huidtherapeuten een huidanalyse uit, zodat wij een behandelplan op maat kunnen opstellen. Hierbij wordt gekeken naar uw huidtype, huidconditie en de huidklachten. De volgende behandelingen worden aangeboden:

Tijdens de dieptereiniging wordt de huid gereinigd met producten die afgestemd zijn op uw huidtype. Vervolgens worden actieve ontstekingen, puistjes en overige onzuiverheden goed uitgereinigd tijdens de behandeling. De behandeling wordt afgesloten met een bijpassende crème.

Een chemische peeling bij rosacea wordt ingezet om de huid te kalmeren, de ontstekingen en roodheid te verminderen en de huidstructuur te verbeteren. Er worden oppervlakkige, milde peelings ingezet. Een chemische peeling bevat een zuren die in de huidlagen doordringen. De peeling voorkomt dat poriën snel verstopt raken, waardoor de talgproductie beter gereguleerd wordt. Tevens zorgt de peeling ervoor dat de ontstekingsreacties verminderen en wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen gestimuleerd, waardoor de huidtextuur verbetert.

De IPL geeft een lichtpuls af met een spectrum van verschillende golflengten. De rode kleurstof van het bloed absorbeert de energie van het licht, afgegeven door de IPL kop, en zet deze om in warmte. Als reactie op de ontwikkelde warmte zal het bloed in het bloedvaatje stollen, waardoor het vaatje vervolgens niet meer functioneert. Het vaatje wordt door het lichaam opgeruimd en verdwijnt in 6 weken tijd.

Afhankelijk van de mate van de roodheid, uw huidtype, wensen, leeftijd en leefstijl, staan er gemiddeld 3 behandelingen voor om tot een optimaal resultaat te komen. Met mogelijk één a twee onderhoudsbehandelingen per jaar.

Huidproducten bij rosacea

Naast de therapie worden er adviezen gegeven hoe u het beste om kunt gaan met de rosacea in de thuissituatie. Huidtherapie Zuidwest biedt de RosaMin productlijn van Dermasence aan die de klachten van rosacea vermindert en helpt om recidief te voorkomen.

  • Dermasence RosaMin Emulsion

De Dermasence RosaMin Emulsion is speciaal afgestemd op de behoeften van reactieve, tot rosacea neigende huid. Deze emulsie bevat bloedvatversterkende ingrediënten, waardoor onstekingsprocessen voorkomen kunnen worden. Tevens zorgt het bestandsdeel panthenol ervoor dat de warm aanvoelende en brandende huid kalmeert. De amandelolie die in de emulsie verwerkt zit, zorgt voor een zacht aanvoelende huid. De huid krijgt meer weerstand en de barrière is steviger.

  • Dermasence RosaMin getinte dagcrème SPF 50

De lichte gelcreme met een hoge beschermingsfactor zorgt ervoor dat rode vlekken op de huid direct na het aanbrengen verminderen. De gelcreme bevat groene pigmenten die de roodheid in de huid verbergen. Het is een corrigerende dagcrème, die zich aanpast aan de huidskleur. Bovendien biedt de crème bescherming tegen UVA en UVB straling en voorkomt op die manier het ontstaan van nieuwe irritaties.