Ontharingslaser huidtherapie zuidwestHuidtherapie Zuidwest biedt laserbehandelingen aan waarbij gebruik wordt gemaakt van een Diode ontharingslaser. Een ontharingslaser verwijderd definitief ongewenste haargroei op een effectieve manier.

Sinds 2014 is het gebruik van een laser een voorbehouden behandeling geworden. Dit houdt in dat de minister van Volksgezondheid heeft bepaald dat alleen artsen en huidtherapeuten met een laser mogen werken.

 

Gebieden behandelen met de ontharingslaser

Hoe dikker en donkerder de haren zijn, hoe makkelijker deze behandeld kunnen worden. Mensen met huidtype I, II en III zullen het snelste resultaat hebben met de ontharingslaser. Dit komt omdat de achtergrond (de huid) een lichte kleur heeft en de laser daardoor makkelijk de haren vindt.

Gebieden die voor laser in aanmerking komen zijn onder andere: gelaat (bovenlip, kin, hals, bakkebaarden enz), oksels, bikinilijn, onder- en bovenbenen, navelstreepje, rondom de tepels enz.

Omdat de haren pigment moeten hebben om definitief verwijderd te kunnen worden, kunnen mensen met blonde en grijze haren geen laserbehandeling ondergaan. Blonde en grijze haren kunnen wel effectief worden behandeld met elektrische epilatie.

Voor de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling, maximaal 1 dag van tevoren, dient het te behandelen gebied geschoren te worden. De reden hiervan is dat alle energie van de laser beter naar de haarwortels geleid kan worden. Indien de haren geepileerd of geharst zijn in de weken voor de laser behandeling, is de haarwortel verdwenen en kan de laser de haarwortel niet vernietigen. We adviseren daarom om tussen de behandelingen door wel te scheren, maar niet te harsen of te epileren. Daarnaast is het belangrijk het behandelgebied niet bruin is, zodat de laser goed de haren kan vernietigen en geen schade aan de huid zal toebrengen.

De behandeling

Het gebied dat behandeld gaat worden, wordt afgetekend met een wit huidpotlood. Op het afgetekende gebied wordt een kleurloze gel aangebracht. Dit kan een beetje glibberig aanvoelen. De gel zorgt voor een goed contact tussen de laser en de huid, waardoor de laser soepel over de huid glijdt en het gehele oppervlakte gelijkmatig behandeld wordt.

De laser wordt met de laserkop op de huid gezet. De laser geeft een lichtpuls af dat in de huid wordt omgezet in energie. De energie die hierdoor vrij is gekomen gaat ervoor zorgen dat de voedingsbodem van het haartje (het haarzakje) definitief vernietigd wordt. Als het haarzakje definitief vernietigd is, zal deze niet meer terugkomen. De energie die vrij is gekomen door de licht puls hecht zich alleen aan het pigment van het haarzakje. Hierdoor wordt de omliggende huid niet beschadigd.

De laserbehandeling zijn niet geheel pijnloos (het gevoel kan vergeleken worden met het schieten van een elastiekje tegen de huid) maar zijn over het algemeen erg goed te verdraagbaar. Door een ingebouwd koelsysteem in de laserkop wordt de bovenlaag van de huid gekoeld en wordt het prikkelende pijnlijke gevoel tijdens de behandeling zoveel mogelijk verminderd.

Na de behandeling

In de laserkop zit een ingebouwd koelsysteem die de huid na elke puls gelijk koelt. Na de behandeling wordt de huid nagekoeld met een koud kompres en ingesmeerd met een kalmerende crème. De huid kan na de behandeling wat roodheid en zwelling vertonen, dit zijn gewenste reacties die binnen een uur weer verdwijnen. De behandelde huid is na de behandeling kwetsbaar voor zonlicht, zonnebank etc. Het is daarom belangrijk om de huid gedurende de behandelperiode goed te beschermen met een goede zonnebrand crème, met tenminste een factor van 30. De behandelde haren zullen de opvolgende weken langzaam uit de huid komen.

Aantal behandelingen

Haren kunnen zich in drie verschillende fases bevinden: de groeifase, de overgangsfase of in de rustfase. Alleen de haren die in de groeifase zitten kunnen definitief verwijderd worden omdat deze nog vast zitten aan het haarzakje. Afhankelijk van de behandellocatie zullen er gemiddeld 6 tot 8 laserbehandelingen nodig zijn.

Het laserapparaat maakt gebruik van 1 golflengte die dieper in de huid doordringt dan IPL (Intense Pulsed Light). Hierdoor zijn de behandelingen met de laser veel effectiever en zijn er minder laserbehandeling nodig om hetzelfde resultaat te krijgen dan met IPL.

Laserbehandelingen worden vaak vergoed vanuit het aanvullende pakket van uw zorgverzekeraar.

 

Heeft u vragen over de ontharingslaser of wilt u een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact met ons op.