Huidtherapie-Zuidwest-Manuele LymfedrainageBij manuele lymfedrainage (MLD) worden de lymfevaten gestimuleerd om het lymfevocht sneller te laten stromen door middel van een zachte pompende massage. MLD wordt alleen ingezet bij lymfoedeem (vochtophoping) omdat bij lymfoedeem de lymfevaten en/of lymfeklieren onvoldoende werken. Bij veneus oedeem volstaat het dragen van een therapeutische elastische kous.

Manuele lymfedrainage en compressie therapie

Naast manuele lymfedrainage wordt een afname van lymfevocht verkregen door middel van zwachtelen en later het dragen van een therapeutische elastische kous. Deze druk op het aangedane lichaamsdeel is van uiterst belang om te voorkomen dat het lymfevocht later weer toe gaat nemen.

De huidtherapeut heeft een vierjarige HBO-opleiding gevolgd om MLD toe te passen bij patiënten met lymfoedeem. Daarnaast meet de huidtherapeut een therapeutische elastische kous bij de patiënt aan.

Afhankelijk van de locatie en ernst van het lymfoedeem worden aanvullend de volgende items ingezet: VaroCare klittenbandsysteem, lymftape, lymfpad, aanmeten thoraxbandage, huidverzorgingsadviezen en bewegingsoefeningen afgestemd op de mogelijkheden en wensen van de patiënt.

Deze behandeling wordt in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact met ons op.