Bij microneedling wordt gebruik gemaakt van kleine naaldjes die op hoge snelheid kleine gaatjes in de huid maken. Deze kleine kanaaltjes zijn met het blote oog bijna niet zichtbaar maar ‘verwonden’ de huid precies genoeg om het herstelproces van de huid op een natuurlijke manier te activeren. Naast het huidherstel zorgt microneedling ook voor een versnelde collageenaanmaak. Dit eiwit zorgt voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. Door deze eigenschap kan microneedling ook prima worden ingezet ter behandeling van een verslapte of verouderde huid.

Indicaties

De behandeling

Microneedling voelt aan als kleine prikjes in de huid, deze zijn wel goed te verdragen maar het is gevoelig. Plekken die vaak als pijnlijker worden ervaren zijn de gebieden waar de botstructuren zitten. Denk hierbij aan het voorhoofd en de kaaklijn. Microneedling werkt relatief gezien dieper in de huid dan een behandeling met microdermabrasie of peelings. Er ontstaat een diepere beschadiging waardoor de periode tussen 2 behandelingen in de meeste gevallen iets langer is.

De apparatuur waarmee tijdens microneedling gewerkt wordt, is te vergelijken met een ‘elektrische pen’. De pen kent verschillende instellingen, de snelheid van de verticaal vibrerende naaldjes kan versteld worden, evenals de diepte waarmee deze naaldjes de huid penetreren. De diepte varieert van 0.25 millimeter tot 2.5 millimeter. De verschillende standen kunnen per aandoening en per locatie worden ingesteld. Naast het maken van minuscule gaatjes in de huid, wordt er gebruikt gemaakt van een ampul passend bij de indicatie van de patiënt. Enerzijds zorgt de vloeistof uit de ampul voor een betere geleiding van de pen op de huid, en anderzijds zullen de werkzame vloeistoffen meteen door de gaatjes diep in de huid treden om daar goed hun werking te kunnen doen. Op deze manier kan de effectiviteit van de behandeling geoptimaliseerd worden en kan microneedling gevarieerd worden gebruikt. Iedere huid is immers anders en iedere aandoening vereist een specifieke aanpak. In principe kan elk huidtype behandeld worden met de pen.

Na de behandeling

Afhankelijk van de behandellocatie en de gebruikte instellingen zal de huid roze tot rood kleuren na de behandeling. Daarnaast kan de huid prikkelend en warm aanvoelen. Deze bijwerkingen zullen na een dag afnemen. Drie dagen na de behandeling kan de huid wat roder ogen dan normaal. Door de versnelde celdeling die gestimuleerd wordt, kan de huid ook licht gaan schilferen, dit is een gunstige reactie op de behandeling. Doordat de huid na de behandeling gevoeliger is voor UV-straling, dient de huid beschermd te worden met een zonnefactor met (minstens) een SPF 30. Overige huidverzorgingsadviezen voor een goed herstel en optimaal behandelresultaat geeft de huidtherapeut tijdens de intake en behandeling.

De benodigde behandelingen variëren van 6 tot 8 sessies. Dit is afhankelijk van de locatie, de aandoening en de verwachting van de patiënt. De behandelingen worden met tussenperiodes van 2 tot 6 weken gepland zodat de huid tussentijds voldoende kan herstellen en de volgende behandeling weer effectief kan plaatsvinden. Uiteindelijk zullen diepe littekens afvlakken en oppervlakkige littekens kunnen mogelijk verdwijnen. De huid zal optisch egaler ogen en rimpeltjes worden fijner. In principe kan elk huidtype behandeld worden met de pen.

Heeft u vragen over microneedling of wilt u een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact met ons op.