Wat is een chemische peeling?

Bij een chemische peeling wordt de huid behandeld met een hoge concentratie van een zuur. Er kunnen verschillende soorten zuren voor de behandeling worden gebruikt, afhankelijk van het probleem en het gewenste resultaat. Bekende zuren die in een chemische peeling zitten zijn glycolzuur, salicylzuur en retinol (vitamine A). Deze ingrediënten dringen door tot de bovenste huidlaag (epidermis) en zorgen ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten. Hierdoor wordt een frissere, egalere en stralende huid zichtbaar. Tevens verminderd een chemische peeling acne, acne littekens, grove poriën en pigmentvlekken en stimuleert het de aanmaak van collageen en elastine in de huid. Collageen zorgt ervoor dat de huid weer steviger wordt en elastine maakt de huid elastisch.

Voorafgaand aan de behandeling voert een van onze gespecialiseerde en ervaren huidtherapeuten een huidanalyse uit, zodat wij een behandelplan op maat kunnen opstellen. Hierbij wordt gekeken naar het huidtype, huidconditie en de huidklachten. Doordat er een uitgebreide huidanalyse wordt uitgevoerd, is een chemische peeling een veilige behandeling.

Welke chemische peelingen biedt Huidtherapie Zuidwest aan?

NeoStrata glycolzuur peeling

Een NeoStrata peeling is een therapeutische peeling welke ingezet kan worden bij de volgende indicaties: acneacne littekensgrove poriën, vette huid, gevoelige huid, rode huid en pigmentstoornissenDaarnaast wordt de NeoStrata peeling ook ingezet als “oppepper” voor de huid en anti-aeiging. De NeoStrata peeling bevat glycolzuur (Alpha Hydroxy Acid). Door de kleine moleculaire structuur van glycolzuur dringt de peeling diep in de huid. Hierdoor krijgt onderliggend talg de kans de huid te verlaten. Pigmentstoornissen en acne littekens zullen vervlakken en minder opvallend worden door de stimulatie van celdeling diep in de huid.

NeoStrata Clarifying Peel

De NeoStrata Clarifying Peel bevat 30% amandelzuur en citroenzuur en wordt ingezet bij patiënten met een vette of acnegevoelige huid met acne-littekens en roodheid. Amandelzuur heeft een grotere moleculaire structuur dan glycolzuur, waardoor het langer duurt om het oppervlak van de huid in te dringen, waardoor het de acnegevoelige huid minder irriteert. Het vermindert de poriën en heeft antibacteriële eigenschappen. Citroenzuur ondersteunt het genezingsproces en werkt bacteriedodend. Bovendien is de NeoStrata Clarifying Peel zeer geschikt voor een donker huidtype.

NeoStrata Retinol Peel

Wanneer uw meerdere keren een chemische peeling heeft ondergaan en de huid gewend is geraakt aan de peeling, kan er voor gekozen worden een sterkere retinol peeling, die dieper in de huidlagen treedt, aan te brengen. De NeoStrata Retinol peeling bevat retinol. Retinol, ook wel Vitamine A genoemd, wordt voornamelijk ingezet bij (voortijdige) huidveroudering, acne en pigmentvlekken. Retinol heeft een molecuulstructuur die klein genoeg is om in de dieper gelegen huidlagen te komen waar collageen en elastine zich bevinden en activeert deze cellen, waardoor de huid meer stevigheid en elasticiteit krijgt. Dit zorgt voor het vervlakken en minder opvallend maken van acne littekens en het verminderen van fijne lijntjes en rimpels. Tevens bevordert retinol de groei van gezonde cellen in de huid en rondom de poriën. De poriën gaan hierdoor open, waardoor de talg in de huid wordt gereduceerd en de vorming van nieuwe talgophopingen en puistjes wordt voorkomen. Bovendien heeft retinol het vermogen om de huidtoon en huidkleur te egaliseren. Overactieve pigmentcellen worden door retinol tot rust gebracht, waardoor de huid wordt opgehelderd en pigment wordt verminderd.

Voor de behandeling 

Voordat er gestart wordt met een NeoStrata peeling in de praktijk, waarbij de huidtherapeut de peeling op het gezicht en/of hals aanbrengt, is het belangrijk dat de huid in de thuissituatie eerst goed wordt voorbehandeld met de NeoStrata Gel Plus AHA 15. De voorbereiding bestaat uit een crème met een zeer lichte concentratie van glycolzuur. Op deze manier kan de huid alvast wennen aan de chemische peeling. Indien de huid niet goed voorbereid is, bestaat de kans op een te heftige huidreactie na de behandeling. De huidtherapeut van Huidtherapie Zuidwest vertelt tijdens het intakegesprek alle details van de behandeling.

Het grote voordeel van NeoStrata is dat de voorbereidende producten speciaal ontwikkeld zijn voor diverse indicaties, zoals pigmentstoornissen, acne, acne littekens of rosacea. Bij pigmentstoornissen bevat het voorbereidende product bijvoorbeeld citroenzuur en melkzuur wat een oplichtende eigenschap heeft.

Tijdens de behandeling

Op de bovenste huidlaag bevinden zich dode huidcellen. Dode huidcellen kunnen op een chemische of een mechanische wijze verwijderd worden. Het mechanische verwijderen van dode huidcellen gebeurt door middel van scrubben of microdermabrasie. De NeoStrata peeling verwijdert dode huidcellen op een chemische wijze. Het chemisch verwijderen van dode huidcellen heeft, ten opzichte van het mechanisch verwijderen, als grote voordeel dat het uw huid minder beschadigd raakt gedurende de behandelingen.

Bij de NeoStrata peeling wordt gewerkt met diverse percentages zuur. Het zuur van de peeling dringt door tot de huidlaag waar het probleem zich bevindt. In de lederhuid (dermis) wordt vervolgens celdeling gestimuleerd. Uiteindelijk zullen de nieuwe cellen de plaats innemen van de oude cellen, waardoor het storende huidprobleem minder zal opvallen. Daarnaast werkt het comedonen (mee-eters) naar buiten en verbetert het de huidskleur.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt er afgesloten met de NeoStrata Bionic Face Cream. Dit is een wond helende crème met een sterk hydraterende werking. Verder versterkt het de huid barrière, stimuleert het de cel vernieuwing en heeft het een antibacteriële werking. De Bionic Face Cream wordt aangeraden als nabehandeling crème voor thuisgebruik en is een geschikte aanvulling op de chemische peeling.

Schilfering van de huid zal ongetwijfeld na een aantal dagen tot een week na de behandeling optreden. De schilfering varieert, afhankelijk van de indicatie en het percentage van het zuur, van nauwelijks schilfering tot zeer heftige schilfering. Deze schilfering is een gewenste reactie die uiteindelijk voor tot beste resultaat zal leiden.

Bij een sterkere peeling, zoals de Retinol Peel, wordt benadrukt dat heftigere schilfering kan optreden. Echter reageert iedere huid anders op een peeling, waardoor sommige patiënten niet of nauwelijks schilfering hebben ervaren na de behandeling. Dit wilt echter niet zeggen dat de peeling niet is aangeslagen.

Doordat alle dode huidcellen van het gelaat worden verwijderd, heeft de huid minder natuurlijke bescherming tegen zonlicht. Daarom wordt de NeoStrata peeling alleen toegepast in het najaar en in de winter. Tussen de behandelingen door adviseert Huidtherapie Zuidwest om een zonnefactor van minimaal SPF 30 dagelijks te gebruiken.

Heeft u vragen over een NeoStrata peeling of wilt u een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact met ons op.