Pigmentlaser huidtherapie zuidwestDe pigmentlaser is een methode om bij diverse pigmentstoornissen het te donkere pigment effectief te verminderen en/ of verwijderen.

Indicaties

De pigmentlaser wordt voornamelijk ingezet bij gepigmenteerde oppervlakkige plekjes zoals:

  • Hyperpigmentatie: donkere plekken in het gelaat (vaak ten gevolge van zonschade)
  • Cafe au lait vlekken (lichtbruin gekleurde pigmentvlekken)
  • Gepigmenteerde fibromen
  • Melasma (zwangerschapsmasker) in bepaalde situaties

De huidtherapeut beoordeelt tijdens het huidtherapeutisch onderzoek welk type pigmentstoornis u heeft en brengt de behandellocatie nauwkeurig in kaart. Vervolgens wordt er uitleg gegeven over het type pigmentstoornis en de diverse behandelmethoden. Daarna wordt er samen met u een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Behandeling met de pigmentlaser

Tijdens de pigmentlaserbehandeling wordt er gebruik gemaakt van laserlicht met een specifieke golflengte (532 nm) om de pigmentstoornis heel gericht aan te kunnen pakken, zonder de huid zelf te beschadigen. Bij de behandeling van een pigmentstoornis wordt een laserstraal de huid ingeschoten. Het pigment in de huid neemt de energie van de laserstraal op en wordt verhit in zeer korte tijd. Een pigmentstoornis bestaat uit meerdere pigmentbolletjes. Deze bolletjes worden uit elkaar geschoten in hele kleine deeltjes. Uiteindelijk zal het lichaam deze deeltjes afvoeren via het lymfstelsel. De behandeling kan een beetje gevoelig zijn, maar is niet heel pijnlijk. Na de behandeling zal de huid rood kleuren en licht zwellen. Dit zal een aantal uren aanhouden. Op de plaats van de behandelde pigmentvlek ontstaat een klein korstje. Dit korstje zal na een aantal dagen tot een week verdwijnen. Uiteindelijk zal het definitieve resultaat na ongeveer 6 weken zichtbaar zijn. Afhankelijk van het type en grootte van de pigmentstoornis zijn er 2 tot 4 behandelingen nodig.

Resultaat

Voor een effectieve behandeling is het van belang dat de huid zo licht mogelijk is van kleur. U dient de zon 4 weken na de behandeling te mijden. Het uiteindelijke effect van de pigmentlaser is afhankelijk van de grootte en oorsprong van de pigmentstoornis. Kleinere en lichtere pigmentvlekken zullen eerder verdwijnen dan grotere en donkere pigmentvlekken. Het effect van de behandeling blijft zeker meerdere jaren aan. In de loop van de jaren kunnen nieuwe pigmentvlekken ontwikkeld worden op bepaalde voorkeurslocaties indien u hier gevoelig voor bent. Toename van pigmentstoornissen ontstaan ten gevolge van: het ouder worden, erfelijkheid, veranderende hormoonhuishouding, blootstelling aan zonlicht, zonnebank en UV-straling. Er is geen bezwaar opnieuw een laserbehandeling te ondergaan.

Voor een goed resultaat wordt geadviseerd te voorkomen dat het gezicht vlak na de behandeling rood wordt. Dit betekent dat men 24 uur na de behandeling niet heet mag douchen, sporten, sterk gekruid voedsel eten of alcohol drinken. Verder kunnen de dagelijkse activiteiten na de behandeling direct hervat worden.

Heeft u vragen over de pigmentlaser of wilt u een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact met ons op.