farrow wrap huidtherapie zuidwest zwachtelenEen lichaamsdeel wordt gezwachteld als er sprake is van (lymf)oedeem (vochtophoping) en/ of chronische wonden. Bij zwachtelen brengt de huidtherapeut van Huidtherapie Zuidwest een bandage aan om het aangedane lichaamsdeel. Door de druk van buitenaf op het been of de arm in combinatie met lichaamsbeweging neemt het oedeem geleidelijk aan af. Daarom wordt altijd geadviseerd veel te bewegen tijdens de zwachtelperiode (gemiddeld zo’n 2 tot 4 weken). De arm of het been wordt elke behandeling opgemeten en er wordt steeds een nieuwe zwachtel gebruikt om verdere oedeemafname te verkrijgen. Indien er geen verdere oedeemafname meer gemeten wordt, zal er een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

 

Het zwachtelen

Door te zwachtelen bij chronische wonden zal de bloedtoevoer van en naar de wond bevorderd worden. Een goede doorbloeding van de wond versnelt het genezingsproces en laat de wondranden sneller naar elkaar toe groeien. Wanneer de wond gesloten is, wordt er een therapeutische elastische kous aangemeten. Om een nieuwe wond te voorkomen, is het noodzakelijk de therapeutische elastische kous dagelijks te dragen.

zwachtelen huidtherapie zuidwestIn sommige gevallen wordt er door Huidtherapie Zuidwest in plaats van een gewone zwachtel gekozen voor een VaroCare. Dit is een zwachtel met klittenband die de patiënt zelf dagelijks bevestigt op het aangedane lichaamsdeel. Een VaroCare wordt in de meeste gevallen toegepast bij patiënten met lang bestaand lymfoedeem en wordt voor langere tijd gedragen.

Deze behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

 

Heeft u vragen over het zwachtelen of wilt u een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact met ons op.