Chronische wonden
Iedereen krijgt wel eens te maken met een beschadiging aan de huid, waardoor er een wond ontstaat. Met de juiste behandeling geneest deze wond meestal vanzelf. Wanneer er weinig tot geen sprake is van genezing, noemen we de wond chronisch. Een chronische wond kan zowel extern ontstaan, bijvoorbeeld door een val, maar ook intern door een onderliggende medische oorzaak.
Hoe ontstaat een chronische wond?
Chronische wonden komen voor wanneer de doorbloeding van de huid vermindert. Hierdoor krijgt de wond niet genoeg voedingsstoffen om (sneller) te genezen. Dit wordt vaak veroorzaakt door Chronische Veneuze Insufficiëntie (CVI). Bij CVI wordt het bloed niet meer goed teruggepompt richting het hart. Ongeveer 6 tot 8% van de bevolking heeft de diagnose CVI.
Ulcrus cruris: open wond aan het onderbeen
De meeste voorkomende chronische wond is het ulcus cruris. Dit is een open wond aan het onderbeen die niet of moeilijk geneest. Vaak is bij deze wond geel beslag goed zichtbaar. De wond ontstaat meestal bij patiënten die langere tijd last hebben van een verminderde doorbloeding in de benen.
Behandeling van chronische wonden
Wanneer je last hebt van een chronische wond, kun je op verwijzing van de (huis)arts bij de huidtherapeut terecht komen voor wondverzorging. Op basis van het huidtherapeutische onderzoek kiest de huidtherapeut voor een geschikt wondverbandmateriaal. Compressietherapie (druk van buitenaf) is essentieel in het slagen van de wondzorg. Daarom wordt er in combinatie met de wondzorg vaak gekozen voor zwachtelen en later het aanmeten van een therapeutische elastische kous.