Microneedling
Microneedling is een effectieve manier om littekens te vervagen, de huid gladder te maken en te zorgen voor een meer egale teint. Bij microneedling wordt gebruik gemaakt van kleine naaldjes die op hoge snelheid kleine gaatjes in de huid maken. Deze minuscule gaatjes zijn met het blote oog bijna niet zichtbaar maar ‘verwonden’ de huid precies genoeg om het herstelproces van de huid op een natuurlijke manier te activeren. Naast het huidherstel zorgt microneedling ook voor een versnelde collageenaanmaak. Dit eiwit zorgt voor de elasticiteit en stevigheid van de huid.
Hoe werkt Microneedling?
De behandeling
Microneedling gebeurt met een soort ‘elektrische pen’. Door middel van kleine, steriele naaldjes die vibrerend over de huid bewegen, worden er minuscule gaatjes in de huid gemaakt. Ook maken we gebruik van een vloeistof, passend bij het huidprobleem dat we aanpakken. Deze vloeistof zorgt enerzijds voor een betere geleiding van de pen op de huid en anderzijds voor een effectieve werking tot diep in de huid. Iedere huid is anders en iedere aandoening vereist een specifieke aanpak. In principe kan elk huidtype behandeld worden met de pen.
Na de behandeling
Na de behandeling ontstaat roodheid en zwelling van de huid. Dit duurt een aantal uren. Bij de behandeling van een pigmentvlek, ontstaat een klein korstje. Deze verdwijnt na een aantal dagen tot een week. Uiteindelijk is het definitieve resultaat na ongeveer 6 weken zichtbaar.
Voor een goed resultaat wordt geadviseerd te voorkomen dat het gezicht vlak na de behandeling rood wordt. Dit betekent dat je 24 uur na de behandeling niet heet mag douchen, niet mag sporten en sterk gekruid eten en het drinken van alcohol moet vermijden. Verder kunnen de dagelijkse activiteiten na de behandeling direct weer opgepakt worden. Vermijd de zon 4 weken na de behandeling.
Is microneedling pijnlijk?
Microneedling voelt aan als kleine prikjes in de huid. De behandeling is dus gevoelig, maar wel goed te verdragen. Plekken die vaak als pijnlijker worden ervaren, zijn de gebieden waar de botstructuren zitten. Denk hierbij aan het voorhoofd en de kaaklijn.
Wanneer is microneedling geschikt?
Microneedling wordt toegepast voor het effectief behandelen van verschillende huidklachten, denk aan:
- Acne littekens
- Bepaalde pigmentstoornissen
- Littekens als gevolg van een verwonding die niet mooi genezen is
- Littekens na een operatie
- Vergrote huidporiën
- Fijne lijntjes en rimpels
- Verslapte of verouderde huid
Hoeveel tijd zit er tussen de microneedling behandelingen?
Microneedling werkt relatief gezien dieper in de huid dan een behandeling met microdermabrasie of peelings. Hierdoor ontstaat een diepere beschadiging waardoor de periode tussen 2 behandelingen in de meeste gevallen iets langer is.