Acne
Wist je dat 85% van de mensen tussen de 12 en 24 jaar last heeft van acne? Acne is een veel voorkomend huidprobleem. Jongeren in de puberteit krijgen er vaak last van, maar ook na de puberteit kan je acne krijgen. Vaak is er bijvoorbeeld een verhoogde kans bij vrouwen die net gestopt zijn met de anticonceptiepil, of deze hebben veranderd. Acne zorgt doorgaans voor puistjes, rode bultjes, mee-eters, onderhuidse ontstekingen, roodheid, pigmentvlekjes en littekens op het gezicht, nek, borst, rug of schouders. Dat gaat vaak gepaard met veel onzekerheid en daar helpen we je graag vanaf. Er zijn verschillende manieren om acne te behandelen.
Hoe ontstaat acne?
Talgklieren
De oorzaak van acne heeft te maken met onze talgklieren. Talgklieren bevinden zich overal op de huid en zijn verbonden aan een haarzakje (haarfollikel). De productie van talg is afhankelijk van hormonen, leeftijd en geneesmiddelen. Wanneer er sprake is van een disbalans in de huid door bijvoorbeeld hormonen tijdens de puberteit, kan er een overproductie van talg ontstaan, Dit zorgt ervoor dat de huid vetter wordt en huidzakjes worden afgesloten. Hierdoor kunnen puistjes of mee-eters ontstaan.
Deze factoren hebben invloed op acne
Vaak wordt gedacht dat acne wordt veroorzaakt door veel vet eten of een gebrek aan hygiëne. Maar niets is minder waar. Hoewel er een mogelijk verband lijkt te zijn tussen het consumeren van zuivel en het ontstaan van acne, is het per persoon erg verschillend. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op het ontstaan van acne. Denk aan:
- Genetische factoren;
- Psychologische stress en omgevingsfactoren;
- Een teveel aan cosmeticaproducten;
- Hormonen die worden geproduceerd in de puberteit.
Acne tijdens de puberteit
Tijdens de puberteit nemen het aantal bacteriën op de huid aanzienlijk toe. De precieze rol van deze bacteriën met betrekking tot acne is nog niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat de Propionibacterie acnes (P. acnes), een bacterie die altijd op de huid aanwezig is, een belangrijke rol speelt in het ontstekingsproces. Wanneer deze huidbacterie te veel voorkomt, ontstaat acne. Om deze reden worden er vaak lokale antibiotica crèmes voorgeschreven door de huisarts of specialist, omdat deze ontstekingsremmend werken.
Behandeling van acne
Naast medicatie om de mogelijke oorzaak (hormonen, bacteriën) aan te pakken, is het ook erg belangrijk om de huid terug in balans te krijgen. Dat kan met acnetherapie bij de huidtherapeut. De huidtherapeut heeft verschillende therapieën om weer wat rust in de huid te krijgen, waardoor de kans op ontstekingen kleiner wordt en de huid er na een aantal behandelingen weer een stuk rustiger uitziet!
Acne kan zorgen voor acnelittekens, roodheid en pigmentvlekjes. Dit kunnen we behandelen met een NeoStrata peeling of microneedling.
Vergoeding behandeling acne
Acnetherapie wordt bij sommige zorgverzekeraars geheel of deels vergoed vanuit het aanvullende pakket.