Fibromen
Fibromen worden ook wel steelwratjes genoemd. Het zijn kleine uitstulpinkjes van de huid. Ze kunnen de kleur van je huid, rood of lichtbruin zijn. Over het algemeen zijn het kleine goedaardige bindweefselaanhangels. Fibromen zitten meestal in het gelaat, op het hoofd, de hals en op de romp. Op de romp worden ze het meest gezien in de oksels of onder de borsten. Ook de rug is een voorkeurslocatie. Fibromen komen het meest voor bij negroïde huidtypen en bij personen met overgewicht. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot 1 à 2 centimeter.
Behandeling van fibromen
Een fibroom is volledig onschuldig, maar ze kunnen naarmate je ouder wordt wel toenemen in aantal en grootte. Soms kunnen de steelwratjes irriterend zijn of gaan bloeden door bijvoorbeeld het schuren van kleding langs de huid, door het dragen van een ketting of door het kammen van de haren. Gelukkig is een fibroom goed te behandelen met behulp van de NdYag 1064nm laser of door middel van elektrocoagulatie. Afhankelijk van de grootte en locatie zijn er vaak één tot meerdere behandelingen nodig.
Dermatofibroom
Een dermatofibroom ziet eruit als een onrustige moedervlek. Het ontstaat na een wondje of muggenbult als littekenreactie op de huid. Een dermatofibroom voelt aan als een hard stevig plekje of balletje in de huid. Het is vaak grijs tot bruin van kleur en heeft een onscherpe begrenzing. Vrouwen ontwikkelen ze over het algemeen vaker dan mannen. Ze komen vooral voor op de armen en benen.
Behandeling van een dermatofibroom wordt over het algemeen niet gedaan. In geval van pijnklachten of irritatie kan de plek worden verzacht en versoepelt met behulp van microneedling. Soms wordt de laser hiervoor ingezet.